Návštěva ministra Marka Ženíška v laboratořích ÚPT (18.7.2024)

Po úvodním přivítání ředitelem Ústavu přístrojové techniky AV ČR (ÚPT) Josefem Lazarem, seznámili naši vědci pana ministra s aktuálními tématy výzkumu a připravili exkurzi se třemi zastaveními: v oborech Elektronové mikroskopie, Kvantové metrologie a Medicínských signálů.

První zastavení proběhlo v laboratořích Elektronové mikroskopie. Úvodem paní místopředsedkyně AV ČR Ilona Müllerová představila hostům unikátní mikroskop (UHV SLEEM) pracující na principu „pomalých elektronů“.  Prohlídka dále pokračovala v laboratoři s mikroskopem FIB SEM Helios. "Tento mikroskop je na ÚPT mimo jiné používán pro studium různých bakterií. Momentálně ve spolupráci s Chemickou fakultou VUT probíhá výzkum mikroorganismů, které jsou zajímavé svou schopností produkovat ve svých buňkách biopolymery, které mají podobné vlastnosti jako běžné petrochemické plasty. Tyto bakterie také podporují růst rostlin a nacházejí uplatnění v zemědělství jako ekologická alternativa k běžným chemickým hnojivům," vysvětlila hostům Kateřina Mrázová z vědecké skupiny Mikroskopie pro biomedicínu.

Druhé zastavení se uskutečnilo v laboratoři Kvantové metrologie času a optických frekvencí. „Panu ministrovi a dalším hostům jsme představili funkční optické kvantové hodiny založené na laserem zchlazeném iontu vápníku. Nahlédli jsme přímo dovnitř naší unikátní experimentální sestavy a popsali, jaký je její princip, proč jde o zcela výjimečný projekt a jaká další vědecká témata se díky němu před námi otevírají“ dodává Ondřej Číp, vedoucí oddělení Koherenční optiky.

Třetí část exkurze se uskutečnila v oddělení Medicínských signálů, kteří představili panu ministrovi úspěšný spin-off VDI Technologies, Inc. „Proběhla ukázka VDI UHF-ECG - přístroje na měření vysokofrekvenční aktivity srdečních komor, a VDI Vision Software - programu na analýzu dyssynchronie srdečních komor. Dyssynchronie srdečních komor může negativně ovlivnit účinnost srdeční funkce. Identifikace a sledování této dyssynchronie umožňuje lékařům lépe nastavit terapie, jako je resynchronizační léčba srdečním rytmem (CRT), která může zlepšit koordinaci kontrakcí srdečních komor​“ doplňuje Pavel Jurák, vedoucí oddělení Medicínských signálů.

Foto zdroj: WeSmart pro TOP 09 : Laboratoře Elektronové mikroskopie

Mikroskop UHV SLEEM Mikroskop FIB SEM

Mikroskop UHV SLEEM


Mikroskop FIB SEM


Laboratoře Kvantové metrologie Oddělení Medicínských signálů, ukázka
Laboratoře Kvantové metrologie Oddělení Medicínských signálů, ukázka VDI UHF-ECG


Návštěva ministra Marka Ženíška